Voordelen kalkhennep

De lijst met de voordelen van hennep is een biobased grondstof. Hoe lang laten we de massale toepassing van kalkhennep­ als bouwmateriaal nog tegenhouden door vooroordelen?

Kalkhennep­

Hennep kent als landbouwgewas geen gelijke. Veel mensen leggen echter automatisch de link met wietteelt. Een vooroordeel dat de ontwikkeling van deze hergroeibare grondstof nog steeds in de weg staat. Gelukkig timmeren producenten van biobased bouwmateriaal kalkhennep­ hard aan de weg, ook in Nederland.

Biobased bouwen op basis van hennep

Hennep als landbouwgewas kent een lange geschiedenis. De sterke vezels werden door de eeuwen heen voor allerlei doeleinden gebruikt. In de loop van de twintigste eeuw werd echter het roken van cannabis geïntroduceerd in Europa en werd het gewas hennep steeds meer geassocieerd met drugsgebruik. Dit negatieve imago overschaduwde de talrijke voordelige eigenschappen van de plant waardoor hennep steeds minder werd verbouwd.

Hennep als grondstof

Met de grotere aandacht voor duurzame materialen van de laatste jaren komt hennep weer volop in de aandacht. Objectief bekeken is hennep een zeer veelzijdige hernieuwbare grondstof. Enkele interessante feitjes:

  • Een hennep oogst levert grofweg vier maal zoveel onbewerkte vezels op als een boomplantage van even grote omvang.
  • Bomen doen er zo’n 20 jaar over om volwassen omvang te bereiken. Hennep doet daar 14 weken over.
  • Er zijn geen insectenbestrijdingsmiddelen nodig omdat insecten hennep niet lekker vinden.
  • Er zijn geen onkruidbestrijdingsmiddelen nodig omdat hennep te snel groeit voor onkruid om mee te concurreren.
  • Hennep groeit in bijna ieder klimaat en type grond. Het is zeer geschikt om op land te planten dat onbruikbaar is voor andere doeleinden.
  • Er wordt tussen de 1,7 en 1,9 ton CO² geabsorbeerd uit de atmosfeer voor iedere ton hennepvezel die wordt geproduceerd. Gemiddeld levert een hectare zo’n 10 ton hennep stro op.
  • Het product
  • Gezien de kracht van deze natuurlijke grondstof is bouwen met hennep dus een veelbelovende duurzame manier van bouwen. Het productieproces verschilt per producent, maar in het algemeen gesproken bestaat het uit hennephout, water en een natuurlijk bindmiddel. Momenteel wordt kalkhennep­ in de ecologische bouw vooral gebruikt om de muren te vormen in houtskeletbouw projecten. Een muur uit kalkhennep­ biedt door de natuurlijke eigenschappen van de plant uitstekende warmte- en geluidsisolatie. Bovendien is het dampopen wat resulteert in een gezond en comfortabel binnenklimaat zonder schimmels of hoge luchtvochtigheid. Verder is het bestand tegen vuur en ongedierte en weegt het een stuk minder dan traditionele alternatieven.

Al die positieve eigenschappen en toch wordt kalkhennep­ nog niet op grote schaal toegepast. Blijkbaar kleeft het drugsimago nog steeds aan dit gewas ondanks het feit dat de hennepsoort die als grondstof voor bouwmateriaal geteeld wordt een zeer laag gehalte van de geestverruimende stof THC bevat. Een totaal ander product dus dan het spul dat in coffeeshops over de toonbanken gaat. Het wordt tijd om vooroordelen overboord te zetten en puur naar de feiten te kijken. Die laten ontegenzeggelijk zien dat hennep als duurzame grondstof geweldige potentie heeft.

Contact

Contact Dun Agro

Contact

Pin It on Pinterest

Share This