Winnaar ontwerp prijsvraag!

Site Practice heeft in samenwerking met Dun Agro Hemp Group de ontwerp prijsvraag voor het wooncomplex in Hof van Holland gewonnen.

Stichting Volksbelang van 1895 heeft, ter gelegenheid van hun 125-jarige bestaan, een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een woongebouw in Hof van Holland, in samenwerking met woning-stichting Talis.

De prijsvraag was een oproep om zo integraal mogelijk een betaalbaar, bouwbaar, sociaal en ecologisch duurzaam project te ontwerpen.

De prijsvraag betrof een ontwerpopgave voor een woongebouw in Hof van Holland dat gelegen ligt in een nieuw te ontwikkelen gebied naast De Oversteek in Nijmegen-Noord. De prijsvraag richtte zich op een ontwerp voor de bouw van een wooncomplex van 70 sociale huurwoningen, met de toepassing van innovatieve en creatieve ideeën, deelaspecten van de bouw die ook elders toegepast kunnen worden in circulaire, energiezuinige woningbouw.

‘’Het Hennephof’’

De winnaar van de ontwerp prijsvraag is Site Practice geworden! Hun winnende ontwerp in samenwerking met Dun Agro Hemp Group wordt gebruikt voor de uitvoering van het wooncomplex in Nijmegen.

Het voorstel van ‘’Het Hennephof’’ bestaat uit 81 sociale huurwoningen met gedeelde constructies van houtskeletbouw en kalkhennep. De gemeenschappelijke werkplaats vormt de basis van het concept van co-creatie. Door de huurappartementen casco op te leveren bij verhuur, wordt alleen gebouwd wat nodig is en zijn de woningen over lange tijd aanpasbaar en flexibel.

Niet alleen de mens, ook de natuur staat centraal in ”Het Hennephof’. De gemeenschappelijke ruimtes op de verdiepingen, het dak, maar ook de directe omgeving zijn groene plekken die biodiversiteit stimuleren.

De keuze voor constructiematerialen van Nederlandse bodem sluit aan bij een duurzame, energiezuinige en circulaire bouwwijze. De constructie bestaat uit houtskeletbouw gevuld met kalkhennep en kan door de hyper-prefab benadering snel (en dus goedkoop) gebouwd worden. De keuze voor houtskeletbouw reduceert het materiaalgebruik t.o.v. een constructiemethode in kruislaagshout, en sluit dus beter aan bij het principe van circulair en energiezuinig bouwen. In de toekomst wordt het ontwerp ook door Dun Agro Hemp Group gebouwd.

Site Practice profileert zich volgens de jury met ‘’Het Hennephof’’ als een echte ‘innovator’ door de ambitie en durf op het gebied van circulariteit en sociale duurzaamheid in het ontwerp. ‘In vergelijking met de andere inzendingen gaat Het Hennephof nét nog een stapje verder. De ontwerpers hebben zich namelijk gericht op het gedrag van de bewoners’.

Bovendien is er een minimalisme in het gebruik van materialen dat consequent wordt toegepast in het ontwerp. Ook de diversiteit van de woningen en de rijkheid aan collectieve ruimtes wordt erg gewaardeerd door de jury.

Contact

Contact Dun Agro

Contact

Pin It on Pinterest

Share This