Dunagro en Afeer werken samen

Werk- en leerbedrijf Afeer in Winschoten gaat houtskeletframes maken voor de duurzame hennepwoningen van de firma Dun Agro in Oude Pekela.

Afeer heeft daarvoor een nieuwe productielijn opgestart in de timmerfabriek aan de Hoogebrug in Winschoten. In eerste instantie komen er tien mensen te werken, maar Afeer-directeur Johan van Dam verwacht binnen enkele maanden te kunnen opschalen naar 20 tot 25 personen.

Tweejarige overeenkomst afgesloten

In de eerste weken gaan er wekelijks ongeveer vijftig houtenskeletframes, 6 bij 3 meter, de deur uit richting het bedrijf van Dun in Oude Pekela. Daar worden ze ‘volgestort’ met vezelhennep, waarna ze naar de bouwlocatie worden vervoerd.

Afeer en Dun Agro hebben een tweejarige overeenkomst gesloten. ,,Een mooie regionale samenwerking en gericht op duurzaamheid. De komende jaren wordt dat thema steeds belangrijker”, weet Van Dam.

Dun Agro lanceerde in 2012 het idee van het bouwen van vezelwoningen. In 2015 en 2016 werden de eerste woningen daadwerkelijk gebouwd. Ondertussen stromen de opdrachten binnen. In Boekelo worden 36 woningen gebouwd, in Rotterdam, Hoogezand, Finsterwolde, Delfzijl en Emmen gaat Dun Agro ook aan de slag. Op dit moment is het bedrijf actief in Zaandam waar een duurzaamheidscentrum wordt gebouwd.

Afeer heeft kennis en ruimte om de frames in elkaar te zetten

Directeur Albert Dun zegt dat de zaken goed lopen en is blij met de samenwerking met Afeer. ,,Zij hebben ruimte en de kennis om onze frames in elkaar te zetten. Nadat ze die frames geproduceerd hebben gaan ze naar ons bedrijf in Oude Pekela om twee maanden te drogen. Daarna zorgen wij voor het isolatiemateriaal en worden ze verplaatst naar de bouwput.”

Waar Dun in heel Nederland actief is, blijven volgens de Pekelder directeur de Noordelijke woningcorporaties achter bij het bouwen van duurzame hennepwoningen. ,,Waarom dat zo is? Ik weet het niet, maar constateer dat het zo is. Jammer.”

Afeer grijpt de samenwerking aan om een opleiding voor timmerlui te beginnen. Daar is volgens Van Dam enorme vraag naar. ,,Bij ons krijgen de timmerlui een zes maanden durende opleiding waarbij naast theorie, vooral de praktijk centraal staat. Potentiële timmerlui krijgen tijdens hun opleiding betaald.’’

Contact

Contact Dun Agro

Contact

Pin It on Pinterest

Share This