Ridderkerk krijgt ruim 1450 meter lang geluidsscherm van Nederlandse vezelhennep

Ridderkerk krijgt ruim 1450 meter lang geluidsscherm van Nederlandse vezelhennep

De gemeente Ridderkerk heeft er een wel zeer bijzonder geluidsscherm bij, namelijk een die gevuld is met (kalk)hennep! Op maandag 29 juni 2020 werd het eigendomscertificaat van het ruim 1450 meter lange scherm officieel door Greenwall BV overhandigd aan de gemeente Ridderkerk, vertegenwoordigd door wethouders Peter Meij (CDA) en Marten Japenga (ChristenUnie). Aanwezig was ook medeoprichter van stichting NL Greenlabel, Lodewijk Hoekstra (bekend van onder meer het TV-programma Eigen Huis & Tuin).

Kiezen voor groen

Het geluidsscherm op de grondwal naast de Rotterdamse weg, ter hoogte van de wijken Het Zand en Drievliet, was duidelijk aan vervanging toe. Het bleek een uitdaging: de grond was aan het verzakken, terwijl de gemeente tevens rekening wilde houden met zaken als prijs, levensduur, akoestiek en esthetiek. Een randvoorwaarde was bovendien dat het bestaande groen zoveel mogelijk behouden bleef. Mariëlle Heijboer (BAR organisatie, gemeente Ridderkerk) stak haar schouders er flink onder, en zette vooral ook in op ‘groen’. Uiteindelijk werd de ideale oplossing gevonden in een kalkhennep geluidsscherm van Greenwall BV.

Anders gaan denken

Hoekstra (stichting NL Greenlabel) neemt op deze feestelijke overhandiging de rol van moderator op zich. In gesprek met de twee wethouders, vertelt de TV-tuinman openhartig over het ontstaan van zijn stichting: “ik kwam erachter dat ik als hovenier de boel aan het kapot maken was. De tuinen maakte ik mooi, maar vaak werden er plastic producten en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ik ben anders gaan denken over de productiefase en de impact die ik zou kunnen maken. Dat resulteerde in de oprichting van stichting NL Greenlabel. 10 jaar later hebben we 10 greendeals doorlopen en een uitgebreid netwerk opgebouwd van ruim 200 partners. Greenwall was overigens een van onze eerste partners.”

Ridderkerk speelt voortrekkersrol

Ook wethouders Meij (openbare ruimten) en Japenga (duurzaamheid / circulaire economie) hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Japenga: “het is belangrijk te zorgen dat alles goed in stand blijft. Groen en buitenruimte heeft ook te maken met lucht en geluid. Daar zijn we in Ridderkerk volop mee bezig.” Meij vult verder aan: “We hebben een lange termijnvisie, en deze begint met een groen visie.” Bij het ondertekenen van de eigendomsverklaring krijgt de gemeente een pluim van Erik Muggen (Greenwall): “ik ben blij te zien dat jullie zo’n voortrekkersrol spelen. Jullie zijn een voorbeeld voor andere gemeenten.”

Geluidsabsorptie van 90%

Dat de geluidsschermen opgevuld zijn met kalkhennep was wethouders noch ambtenaren bekend. En dat is goed: er is specifiek voor hennep gekozen vanwege de enorm goede geluid isolerende eigenschappen. Muggen licht toe: “bij kalkhennep is vooral de geluidsabsorptie heel hoog, namelijk 90%. Ter vergelijking: glas en beton hebben een absorptiewaarde van 0%. De goede absorptie van kalkhennep heeft te maken met het feit dat het dampopen is, en daarmee zeer poreus. En hoe meer poreus het materiaal, hoe beter de absorptiewaarde. Anders dan bij glas of steen is er bij kalkhennep geen sprake van enige galm.”

A-label voor Duurzaamheid

Greenwall geluidsschermen bestaan uit 4 componenten, waaronder een substraat (het binnenste van het scherm). Al enige tijd was Greenwall op zoek naar een alternatief voor dit substraat, met als voorwaarde dat dit minstens zo duurzaam moest zijn. Niet ver van huis vonden ze wat ze zochten: hennephout van vezelhennepteler en -verwerker Dun Agro. Samen ontwikkelden de bedrijven de Greenwall® hennepmix, een mengsel van hennephout en kalk. Het uiteindelijke geluidscherm ontving van stichting NL Greenlabel een A-label op gebied van Duurzaamheid.

Mooi voorbeeld van regionale samenwerking

Het hennephout van Dun Agro dat gebruikt wordt voor de Greenwall hennepmix is van Nederlandse bodem, en de panelen waaruit de geluidsschermen zijn opgebouwd worden in Nederland geproduceerd. Naast het materiaal, blijkt ook de samenwerking tussen de twee partijen duurzaam, aldus Jacob Jan Oostra (Greenwall BV): “het is de bedoeling dat 90% van alle Greenwall schermen met hennep zullen worden gevuld. Inmiddels zijn er al een paar nieuwe aanvragen binnen in Emmen, Moergestel en zelfs een 2e project in Ridderkerk.”

Ook voor consumenten?

Al richt Greenwall zich niet specifiek op consumenten, het is zeker mogelijk een afscheidingswand te laten maken voor eigen huis / tuin. Maar ook bijvoorbeeld voor schoolpleinen is het interessant. Het gaat dan vooral om de duurzaamheid en het esthetisch karakter. Dat de schermen tevens goed geluid tegen houden is dan een grote plus. En voor wie zich dit afvraagt: de hennepmix in het geluidscherm is zeer goed bestand tegen regen. Na een eerste keer nat worden, hardt het materiaal bij het opdrogen zo uit dat het jarenlang waterbestendig blijft. En aan het einde van de levensduur, kan het materiaal zo op de composthoop!

Details Greenwall hennep geluidsscherm

Lengte: 1468 meter

Hoogte: afwisselend van 0,5 tot 2 meter hoog

Dikte: 982 meter zijn panelen van 16 cm, de overige 470 meter is trapeziumvormig en gemiddeld 30 cm dik

Oppervlakte: 2500m2

Gebruikte materialen: stalen kooi, ingelegd met kokosdoek, en een kern van hennephout (‘ Greenwall®-hennepmix’; 50% hennephout, 50% kalk)

Beplanting van de schermen: grootbladige en wintergroene klimop (Hedera Hibernica), 2 soorten kamperfoelie (Lonicera Henryi en Lonicera Japonica) en wilde wingerd (Parthenocissus Quinquefolia).

Levensduur: 30-40 jaar

Voordelen: hoge geluidsabsorptie (90%), duurzaam en lokaal geproduceerd product, weinig tot geen onderhoud nodig, nodigt niet uit tot graffiti/vandalisme

Over Greenwall BV

Greenwall BV is gespecialiseerd in het produceren van geluidswerende erfafscheidingen. Het unieke van hun concept is dat er uitsluitend organische (biologisch afbreekbare) of recyclebare materialen worden toegepast, zonder milieubelastende elementen, kunststoffen, plastics of verontreinigingen.

Meer informatie: www.greenwall.nl

Over Dun Agro

De Dun Agro Hemp Group is al meer dan 25 jaar actief in de hennepindustrie, in zowel voeding- als vezelsector, en van landbouw tot eindproduct. Dun Agro heeft eigen technologieën voor de meeste doeleinden ontwikkeld en loopt voorop in de innovatie en de waardeketen van de hennepindustrie.

Meer informatie: www.dunagrohempgroup.nl

Contact

Contact Dun Agro

Contact

Pin It on Pinterest

Share This