GEZONDE GEBOUWEN

Prefab kalkhennepbouw van Dun Agro Hemp Group is een relatief nieuwe ecologische bouwmethode. Bouwen met kalkhennepbouw is niet nieuw, maar het grootschalig prefab kalkhenneppanelen produceren van de Dun Agro Hemp Group maakt het mogelijk dat iedereen nu kan wonen in een kalkhennepwoning.
Liefhebbers van gezond en milieubewust bouwen kunnen bij Dun Agro Hemp Group terecht voor kalkhennep woningen.
Voor degenen die warme, gezonde, chemicaliënvrije binnen omgevingen willen creëren, heeft kalkhennep een reeks voordelen, namelijk:

DAMP OPEN

Het is “ademend” (dampdoorlatend) en hygroscopisch : kalkhennepwanden zullen vochtigheidsniveaus in het huis reguleren, vocht absorberen uit de lucht in tijden van hoge relatieve vochtigheid en vrijgeven wanneer de luchtvochtigheid daalt. Doordat de interne luchtvochtigheid binnen het bereik van 40- 60% valt, krijgen schimmels en bacteriën geen kans. Dit alles wordt bereikt met een minimaal ventilatiesysteem.

VRIJ VAN CHEMICALIËN

Vanwege de natuurlijke hydraatkalk dat elk hennepdeeltje in het hennepmengsel bedekt, behaalt kalkhennep uitstekende beoordelingen voor brand-, rot- en ongediertebestendigheid, zonder de noodzaak van een aanvullende behandeling met potentieel schadelijke chemicaliën. Doordat het constructieve frame binnen de kalkhennepmuur is geplaatst, is het mogelijk onbehandeld zachthout te gebruiken, waardoor de behoefte aan chemicaliën in huis verder wordt verminderd.

WARM BLIJVEN (EN KOEL) ZONDER DE AARDE TE BELASTEN

De buitengewone thermische prestaties van kalkhennep – veroorzaakt door de combinatie van isolerend vermogen van het hennephout en thermische massa (warmte accumulerend vermogen van de wand) binnen hetzelfde materiaal – betekent dat het interieur van kalkhennep gebouwen op een vrijwel constante temperatuur blijft met weinig vraag naar verwarmings- of koelsystemen. Kalkhennep woningen zijn warm in de winter en koel in de zomer. Ze zijn comfortabel en gezond om in te wonen.
Met een mengsel van voornamelijk kalk en hennephout kunnen buitenmuren, vloeren en daken worden gebouwd of wanden van bestaande gebouwen worden geïsoleerd. Bouwen met kalkhennep is een zeer milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep draagt door de sterk vochtregulerende werking bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. Het is zeer geschikt om damp open mee te bouwen, het is makkelijk te verwerken, het heeft de potentie om gebouwen te gaan 3D-printen, het rot niet, het brandt niet, is energiebesparend en heeft nog meer voordelen.

Hennep

De stam van de hennepplant brengt twee ingrediënten voor bouwmaterialen voort: Vezels van de bast en hout van de kern. Het hennephout vormt, gemengd met water en hydraatkalk, een damp open bouwmateriaal, kalkhennep. Hiermee worden monolithische wanden, vloeren en daken gebouwd. De vezels van de hennepplant worden in de bouw toegepast als isolatiewol voornamelijk in houtskelet wanden en daken. Hennep slaat per hectare 13.500 kg CO2 op. De hoeveelheid opgeslagen CO2 is daarmee enorm. Samen met de kort cyclische CO2 kringloop zorgt dit ervoor dat kalkhennep als een CO2 neutraal/negatief bouwmateriaal wordt gezien. Dat betekent, dat er meer CO2 wordt gecompenseerd, dan dat er vrij komt tijdens het bouwproces. H2>Bouwsystemen

Kalkhennep kan handmatig in bekisting gestort worden in een (houten) constructie. Hiermee verkrijgt men om de draagconstructie een gelijkmatig omhulsel (envelop) met een hoge isolatiewaarde wat bijdraagt aan een laag energieverbruik. De vochtregulerende werking en CO2 opnemende kwaliteiten zijn goede uitgangspunten voor een gezond binnenklimaat.
In het werk gestorte kalkhennep is ook geschikt voor de binnen isolatie/renovatie van monumenten waarvan de buitenzijde onaangetast moet blijven. Door de sterk vochtregulerende werking worden vochtproblemen bij steens muren en koudebruggen geneutraliseerd.
Kalkhenneppanelen van Dun Agro Hemp Group zijn geschikt voor gevelafsluiting en scheidingswanden. Ze worden in onze eigen fabriek geproduceerd en gedroogd, waardoor er na plaatsing op de bouwlocatie, meteen begonnen kan worden met de afwerking.
De voordelen van de Dun Agro Hemp Group kalkhenneppanelen, zijn dat de panelen onder gecontroleerde omstandigheden gemaakt worden en de bouwtijd korter is. Op dit moment wordt er voor prefab panelen een kalksoort gebruikt, die er voor zorgt dat de kalkhennep zeer hard is. Dit mede om kans op beschadigingen tijdens transport zo klein mogelijk te maken.

Voordelen

 • Kalkhennep is een natuurlijk en recyclebaar bouw- en isolatiemateriaal.
 • Kalkhennep is licht, stevig, damp open (ademend) en een efficiënte vochtregulator.
 • Kalkhennep is geschikt in vloeren, muren, daken, zolders en als pleistermateriaal.
 • Kalkhennep wordt toegepast in nieuwbouw en renovatie.
 • Kalkhennep heeft lage “embodied energy”: er is weinig energie nodig om het te maken en toe te passen.
 • Kalkhennep heeft een goede CO2 -balans: de opname tijdens de hennepgroei is groter dan de uitstoot tijdens de teelt en het bouwproces. De kalk zorgt in het gebouw voor voortdurende CO2 -opname.
 • Kalkhennep is een voortdurende en stabiele vochtbuffer, een goede thermische isolator en de latente warmtecapaciteit werkt energiebesparend. Dit zijn uitgangspunten voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.
 • Kalkhennep heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.
 • Kalkhenneptoepassing veroorzaakt geen condensatieproblemen bij binnenrenovaties.
 • Kalkhennep brandt en rot niet en is schimmelwerend.

Industriële vezelhennep

 • Wordt op professionele wijze geteeld en verwerkt door Dun Agro Hemp Group.
 • Groeit zeer snel en past binnen een gezonde en evenwichtige landbouw.
 • Legt veel CO2 vast.
 • Kent vele toepassingsmogelijkheden voor de vezels, het hout, de zaden en de bladeren.
 • Hydraatkalk is een voeding zuivere kalksoort en bevat geen vervuilingen en cementen.
 • Heeft een hoge bindkracht in combinatie met een hoge flexibiliteit.
 • Is sterk hygroscopisch.
 • Is zeer alkalisch en om die reden vrij van bacteriën en een natuurlijke barrière voor insecten.
 • Betreft een mengsel van hoogwaardige natuurlijke mineralen.
 • Heeft tot doel de hydraatkalk hydraulisch te maken zodat deze sneller droogt en uithardt.
 • Behoudt de zeer fijne micro poriën structuur van de kalk, met een optimale hygroscopiciteit.